Dit minisymposium richt zich op mensen met een verstandelijke beperking. Werk je in de GGZ dan denk je wellicht “dan is dit niets voor mij”. Bedenk je dan nog even want onderzoek laat zien dat ongeveer 30 tot 70 (!) % van de volwassen patiënten in de GGZ een licht verstandelijke beperking (LVB) heeft. Én er zijn aanwijzingen dat gemiddeld 40% van deze groep een PTSS heeft, en last but not least weten we ook dat zij niet of onvoldoende profiteren van de standaard protocollen voor diagnostiek en behandeling in de GGZ.
Laat je in dit minisymposium inspireren over traumadiagnostiek en EMDR-therapie bij mensen die niet zo goed of zelfs helemaal niet kunnen communiceren en reflecteren en die afhankelijk zijn van anderen om goed te kunnen functioneren.
Welke aanpassingen zijn nodig om de traumageschiedenis en de daaraan gerelateerde klachten goed in beeld te brengen? Hoe zit het met stressoren bij mensen met een LVB, hoe verhouden die zich tot traumatische gebeurtenissen en wat betekent dit voor de behandeling? Aan welke aanpassingen moet je denken als je EMDR toepast? Hoe kun je een intensieve EMDR behandeling met roterende therapeuten bieden aan volwassenen met een LVB en ernstige gedragsproblemen die residentieel wonen? En hoe pas je traumadiagnostiek en EMDR toe bij mensen met een matige of ernstige verstandelijke beperking die niet of nauwelijks taal hebben? Aan de hand van laatste wetenschappelijke inzichten en eerste resultaten van lopende onderzoeken, casuïstiek en ondersteunend videomateriaal krijg je antwoord op deze vragen en ben je hopelijk geïnspireerd om hier in de praktijk mee aan de slag te gaan.
Sprekers
Liesbeth Mevissen
Liesbeth Mevissen is orthopedagoog generalist en klinisch psycholoog en is zelfstandig gevestigd als psychotraumatherapeut, EMDR supervisor, consulent, docent en onderzoeker. Zij is als co-promotor betrokken bij verschillende promotie onderzoeken. Liesbeth heeft jarenlange ervaringen in zowel de gehandicaptenzorg als de GGZ en is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van psychotrauma bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking en bij mensen met een autisme spectrum stoornis. Met haar proefschrift “assessment and treatment of PTSD in individuals with ID” won zij de Jan van Dijk Award.
Anne Versluis
Anne Versluis werkt als GZ-psycholoog en EMDR practitioner bij ’s Heeren Loo. Zij doet promotieonderzoek naar de screening, diagnostiek en behandeling van PTSS bij volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Hiervoor is zij verbonden aan de Radboud Universiteit en de academische werkplaats Viveon. Daarnaast verzorgt zij cursussen over trauma en PTSS bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking bij KING nascholing.
Mariëlle Rouleaux
Mariëlle Rouleaux werkt als GZ-psycholoog en EMDR-practitioner bij ’s Heeren Loo. Zij doet promotieonderzoek naar diagnostiek en behandeling van stressvolle gebeurtenissen bij kinderen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Daarnaast geeft ze supervisie in de GZ-opleiding en verzorgt zij cursussen over trauma en PTSS bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking bij RINO Zuid.