Deze workshop gaat over de herziene Horizon-methodiek ‘seksueel misbruik’: een (groeps)therapie voor kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt en de parallelle oudergroep. De Horizon is een integratieve, systeem-en lichaamsgerichte traumabehandeling, op basis van traumagerichte cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie.

Deze workshop gaat over hoe (elementen uit) de Horizon-methodiek ingezet kunnen worden in groeps- of individuele therapieën en ouderbegeleidingen.

In 2000 is de eerste Horizon methodiek uitgebracht door Francien Lamers-Winkelman (ontwikkelaar en oprichter van het Kinder- en Jeugdtraumacentrum  (KJTC) in Haarlem en emeritus hoogleraar kindermishandeling) en Iva Bicanic (oprichter van Centrum Seksueel Geweld).

In de loop van de tijd zijn door medewerksters van het KJTC nog twee Horizon versies ontwikkeld, te weten de Horizonmethodiek ‘geweld in het gezin’ en de Horizonmethodiek die zich richt op jongeren die seksueel misbruik hebben meegemaakt.

En nu, 23 jaar later, is de eerste versie herschreven met in achtneming van de meest recente ontwikkelingen in traumaland en toevoeging van allerlei actuele thema’s zoals (kinderen opvoeden en) opgroeien in de digitale wereld, een uitbreiding van de psychomotorische mogelijkheden in therapie en toevoeging van wekelijkse interactie tussen ouders/ opvoeders en kinderen. Ook is de mogelijkheid van het opzetten van een herstelgesprek tussen pleger en kind beschreven in de handleiding.

In de workshop zal Francien (kort) vertellen over hoe 50 jaar geleden haar fascinatie voor kinderen die seksueel misbruik mee hebben gemaakt is ontstaan, we noemen de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek dat eerder gedaan is (in 2014; over de eerste versie) en we gaan aan de slag met leuke, belangrijke en makkelijk in te zetten psychomotorische technieken die in het protocol beschreven staan. Deze zijn vooral gericht op het stimuleren van een positievere lichaamsbeleving en op het verbeteren van de (lichamelijke) interactie tussen ouder/ opvoeder en kind.

We zullen ook met elkaar discussiëren over de vraag hoe (en waarom) je elementen uit de Horizon kan toevoegen aan een EMDR-behandeling. En andersom: wat zou de goede timing zijn van het inlassen van EMDR-sessie(s) tijdens een Horizon-behandeling?

Als je deze workshop hebt gevolgd, heb je weer ideeën opgedaan hoe je zo’n voor een gezin alles-omver-werpende ervaring als seksueel misbruik kan benaderen in je therapie-kamer. En … heb je waarschijnlijk zin om bij je volgende therapie (met ouders of kinderen of met iedereen samen) te gaan bewegen of spelen (ook als je maar een kleine kamer tot je beschikking hebt)!

Sprekers